Requal
.

Verkeerd getankt, wat nu?

Gepubliceerd op 21/10/2019

Print Afdrukken

De verkeerde brandstof tanken tijdens uw verlof, het gebeurt vaker dan u denkt. Maar wat als het u overkomt?

Verkeerd getankt, wat nu?

Wie vakantie zegt, zegt andere rijomstandigheden, tanken in onbekende tanksstations,... Denk daar de vermoeidheid van de lange ritten of de spanning door de files bij en de kans is reël dat u zich van brandstof vergist. En zeker als u met een huurauto rijdt die u niet kent.

Vertrouw ook niet op de kleur van het tankpistool, die kan nl. verschillen van land tot land. Ook de vreemde taal kan voor verwarring zorgen. Diesel is in Frankrijk gazole of gasoil en gasoleo in Spanje. Maar gasolina in het Spaans betekent dan weer benzine.

Benzine in een dieseltank

Dit is de meest voorkomende vergissing. Het omgekeerde is zo goed als onmogelijk, vermits de opening van benzinereservoir te klein is voor het pistool van een dieselpomp.

Benzine in een dieseltank kan de motor ernstig beschadigen. Diesel heeft immers een lubrificerende werking op de stukken van de injectiepomp. Benzine daarentegen heeft deze eigenschap niet en kan daardoor de beschermingslaag van het injectiesysteem kan vernietigen.

Wat moet u doen?

Start uw wagen niet als u uw vergissing opgemerkt hebt, zelfs niet bij een kleine hoeveelheid. Laat uw tank zo snel mogelijk leegpompen en vul ze met diesel.

Als u toch verderrijdt, zult u dit snel merken aan de motor. Zet u onmiddellijk aan de kant van de weg en bel een professionele pechverhelper. In België kunt u natuurlijk beroep doen op uw 1,2,3 AutoService garage.

Andere tips

Brandstoffen

Verkeerd getankt, wat nu?

21/10/2019

De verkeerde brandstof tanken tijdens uw verlof, het gebeurt vaker dan u denkt. Maar wat als het u overkomt? Wie vakantie zegt, zegt andere rijomstandigheden, tanken in onbekende tanksstations,… Denk daar de vermoeidheid van de lange ritten of de spanning door de files bij en de kans is reël dat u zich van brandstof vergist. […]

Banden
Winter

Tijd voor winterbanden

21/10/2019

Waarom winterbanden installeren? Winterse weeromstandigheden verplichten u om uw rijstijl aan te passen. Maar toch volstaat dit niet altijd. Winterbanden verhogen uw veiligheid. Waarom? Winterbanden blijven soepel op lage temperatuur. Ze garanderen dan ook een onberispelijk comfort en weggedrag. De veiligheidssystemen waarmee de meeste auto’tain’ttegenwoordig zijn uitgerust (ABS, ESP, antislipsystemen … ) werken duidelijk beter […]

Onderhoud

Een groot of klein onderhoud

21/10/2019

Kent u het verschil? Klein onderhoud Een klein onderhoud wordt aangeraden om de 15 000 km of om het jaar, afhankelijk van het type wagen en de leeftijd. Dit onderhoud omvat meestal • Controle van de remmen (remschijven en remblokken) • Controle en verversen van de olie • Controle van het oliepeil en de koelvloeistof […]

Alle handige tips
Newsflash icon

Newsflash

Ontvang ons nieuws & handige tips